«ورود زنان به مسابقات بینالمللی قطعاً خلاف شرع و غیرقانونی است.»! این نه یک حکم شرعی صادر شده از حاکم شرع و نه مصوبه قانونی نهادهای قانونگذار است بلکه تیتر یکی از هفتهنامههای کمتیراژ است که هفته گذشته و در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران در گزارشی با اشاره به جریانی که قصد دهنکجی به عدهای خاص را دارند از قصد این جریان برای ایجاد بیبند و باری و فحشا در جامعه اسلامی از طریق ورزش قهرمانی بانوان خبر داد و تقریباً اکثر نهادهای اجرایی و قانونی کشور را در این زمینه غیر مسئول و بیتوجه ع
با این حال در هفتههای گذشته برخی افراد و رسانهها نسبت به این موضوع با حساسیت بیشتری ورود کرده و حکم قطعی به خلاف شرع و خلاف قانونی بودن ورود زنان به مسابقات بینالمللی دادهاند! هرچند این افراد و رسانهها منشأ این حکم را اعلام نکردهاند.
«ورود زنان به مسابقات بینالمللی قطعاً خلاف شرع و غیرقانونی است.»! این نه یک حکم شرعی صادر شده از حاکم شرع و نه مصوبه قانونی نهادهای قانونگذار است بلکه تیتر یکی از هفتهنامههای کمتیراژ است که هفته گذشته و در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران در گزارشی با اشاره به جریانی که قصد دهنکجی به عدهای خاص را دارند از قصد این جریان برای ایجاد بیبند و باری و فحشا در جامعه اسلامی از طریق ورزش قهرمانی بانوان خبر داد و تقریباً اکثر نهادهای اجرایی و قانونی کشور را در این زمینه غیر مسئول و بیتوجه عنوان کرد.
موضوع اینکه آیا بانوان حق شرکت در مجامع بینالمللی ورزشی را دارند یا خیر به عهده حاکم جامعه اسلامی است و برای این کار حتی میتوان سازوکارهای قانونی از مجرای نهادهای قانونگذار اتخاذ کرد اما صدور حکم بر اساس یافتهها و نظرات شخصی و رسانهای خلاف مصالح، موازین و قوانین جمهوری اسلامی ایران است.
بدون تردید در سالهای گذشته بانوان ورزشکار کشورمان با حضور در میادینی همچون المپیک، بازیهای آسیایی و غیره با کسب رتبههای مهم و مدالهای گوناگون هرچند اندک اما سهم مؤثری از توسعه ورزش قهرمانی داشتهاند و طرح موضوعاتی اینچنینی این باور را در مخاطبان ایجاد میکند که مگر بانوان نجیب ایرانی چه عملی در این میادین انجام میدهند که این رسانهها و افراد را چنین برآشفته است.
این نگاه یک جریان فکری است که خود را تصمیمگیر و منشأ صدور احکام الهی میداند که در سالهای گذشته نیز این نگاه در این طیف تقویت شده است. این موضوع در حوزه مسائل زنان نیز که بیشتر نه به بیان دغدغه شرعی که به طرح مخالفت با مسئولان دولتی میپردازد متعلق به همان جریان فکری خاص است که بارها به خاطر مخالفت با دولت به هر دلیلی بر مسائلی دست گذاشته که تبعات بزرگنمایی و مبالغهآمیز نمودن آن دامن افراد عادی جامعه را نیز گرفته است!
این طیف فکری که بانی اجرای طرحهای غیرکارشناسانهای همچون «گشت ارشاد» علیرغم مخالفت مسئولان ردهبالای نظام هستند، همواره سعی کرده تا با تسری مرزبندیهای فکری خود به کل جامعه نظرات خود را عین دین و اعتقادات عنوان کرده و تنها خطوط فکری خود را محترم شمارد و سایر مردم را مایه آبروی نظام اسلامی عنوان کند.
این افراد و نشریات در بخشی از تحلیلهای خود حتی وزارتخانه متصدی امور ورزش و جوانان را نهادی سرعتدهنده در پایمال کردن آرمانهای انقلاب و خون شهدا توصیف کرده است.
هرچند وجود تخلفاتی در هر زمینهای از جمله در ورزش بانوان ممکن است اما حکم کلی برای یک موضوع چالشبرانگیز خلاف مصالح و موازین قانونی کشور است و اگر قرار است برای آن تصمیمی گرفته شود باید در چارچوبهای تعریف شده انجام پذیرد.
این در حالی است که طبق قانون بانوانی مجوز ورود به میادین بینالمللی را کسب میکنند که پوشش آنها از سوی وزارت ورزش مورد تایید باشد.
بانوان ورزشکار به حدود شرعی پایبندند
در همین رابطه ندا شهسواری، قهرمان بینالمللی کشورمان در رشته پینگپنگ درباره اینکه آیا پوشش و حجاب میتواند بانوان را از حضور در مسابقات بینالمللی منع کند به موضوعی اشاره میکند که شاید کلید حل این معماست. وی در گفتوگو با ایران میگوید: «من در طول این 11سالی که در مسابقات برون مرزی شرکت کردهام هیچ وقت لباسی که خارج از ضوابط و یا احیاناً مورد تایید وزارت ورزش نبوده نپوشیدهام و این البته قانونی است که همه ورزشکاران زن موظف به اجرای آن هستند. در حال حاضر لباس ما به شکل یک بلوز آستین بلند با مقنعه و هدبند است که نه میتواند تنگ و نه میتواند کوتاه باشد، از طرفی ما از سال 80-79 تا همین الان با همین مدل پوشش در مجامع بینالمللی شرکت کردهایم و این حرفهای جدیدی است که ما تازه میشنویم، چرا که در طول این سالها ما از نظر پوشش به مشکلی بر نخوردهایم.»
شهسواری البته انتقادی هم به طرحکنندگان این مسأله دارد. او معتقد است اگر لباسها ایراد دارد چرا کل موضوع را حذف میکنند و مگر نمیتوان با تغییر شکل پوششی که از نظر آنها مورد ایراد است حضور موفق زنان را در صحنههای بینالمللی همچنان حفظ کرد.
این عضو تیم ملی بانوان پینگپنگ درعین حال یادآوری میکند که نباید نوع پوشش به مانعی برای حضور زنان ورزشکار در رقابتهای بینالمللی تبدیل شود، چرا که به گفته او زنان ورزشکار علاوه بر اینکه همه ضوابط قانونی را رعایت میکنند خود نیز به حدود شرعی پایبندند و همه سعی خود را میکنند تا در این زمینه شک و شبههای باقی نگذارند. او همچنین گلهای هم از این طرز تفکر دارد، چرا که میگوید: من همه زندگی و عشق و علاقهام را پای پینگ پنگ گذاشتهام که خوشبختانه موفق هم بودهام، اما طرح این مسائل به ضرر خانمها خواهد بود.
پوشش بانوان ورزشکار به تایید وزارت ورزش میرسد
بهاره قادریان، دارنده مدال طلای جهانی در رشته تکواندو هم نظری مشابه دارد: «شاید جالب باشد که بدانید پوشش همه ورزشکاران زن قبل از هر اعزام بینالمللی مورد بررسی و سپس تایید وزارت ورزش و جوانان قرار میگیرد و حتی خانم اکبرآبادی، معاون امور ورزش بانوان و ورزش همگانی وزارت ورزش خودشان شخصاً لباسها را از نزدیک بررسی میکنند تا مشکلی در این زمینه پیش نیاید، از طرفی ما خودمان هم برای اینکه پوششمان در حین انجام حرکات ورزشی حفظ شده و پوشیده باشد برای احتیاط بیشتر زیر پیراهن اصلیمان از ساق دست و پا استفاده میکنیم.
قادریان که در طول سیزده سال فعالیت خود چهار بار در سطح بینالمللی شرکت کرده است، اظهار میدارد: «در طول این مدت هیچگاه پوشش آنها مورد اعتراض قرار نگرفته و از این جهت نیز همواره اصول شرعی و قانونی از سوی ورزشکاران زن رعایت شده است.» او همچنین به عکسالعمل جالب توجه ورزشکاران دیگر کشورها اشاره میکند و میگوید که ما در حاشیه رقابتها همیشه با یک سوال تکراری مواجه میشویم که چطور با این لباسها گرمتان نمیشود و میتوانید مسابقه دهید، ما هم یک جواب مشخص داریم و اینکه ما با اعتقاد قلبی در این مسابقات شرکت میکنیم، بنابراین گفتن اینکه نوع پوشش زنان ورزشکار ما در عرصههای بین المللی شرمآور و دردآور است زیبنده زنان ما نیست، چرا که ما در حاشیه مسابقات هیچگاه شاهد جلوهفروشی ورزشکارانمان نبودهایم و همه آنها کاملاً رسمی و طبق عرف ورزشی در مجامع بینالمللی شرکت کردهاند.
وی با ابراز گلایهمندی نسبت به این نوع برخوردها و قضاوتها میگوید: قطعاً همه اصول اخلاقی از طرف ورزشکاران زن ایرانی در مسابقات بینالمللی رعایت میشود و ما توقع نداریم که زحماتمان با این طرز تفکر زیر سوال برود.
بانوان ورزشکار به قصد جلوهفروشی در مسابقات شرکت نمیکنند
لیلا ابراهیمی نیز که 15 سال است به طور حرفهای مشغول فعالیت در رشته دو و میدانی و 8 سال نیز به طور مداوم در سطح بینالمللی حضور درخشان داشته است نظرش را درباره اینکه آیا می توان ورود زنان را با قاطعیت در مسابقات بینالمللی خلاف شرع و غیرقانونی دانست، میگوید: «زنان مسلمان ایرانی به قصد جلوهفروشی و تبرج در مسابقات بینالمللی حاضر نمیشوند که اینگونه اظهارنظرها در مورد آنها بیان میشود. از آنجا که ما در یک کشور اسلامی زندگی میکنیم و مسلمان هستیم پس یقیناً صرف حضور ما به عنوان یک ورزشکار در عرصههای بینالمللی نمیتواند موفقیتآمیز باشد و ما باید به عنوان یک سمبل و الگوی اسلامی برای ورزشکاران زن وارد فضای جهانی شویم، اما اینکه آیا نوع پوشش ما خلاف مقررات داخلی است؟ باید بگویم که خیر، پوشش ورزشکاران زن قبل از اعزام تایید میشود و ما به عنوان ورزشکارهیچ نقشی در انتخاب آن نداریم. البته این مسأله نه فقط مختص به کشور ما که مربوط به همه کشورهای اسلامی و بعضاً اروپایی است، چراکه حتی آنها هم در زمینه پوشش، مقررات مربوط به خودشان را دارند و نوع لباسشان را تعیین میکنند.»
ابراهیمی ادامه میدهد: «براین اساس از این افراد میخواهیم که اگر در این زمینه مشکل و یا احیاناً شبههای دارند بین خودشان و وزارتخانه حل و فصل کنند؛ چرا که ما طبق ضوابط و آییننامه عمل میکنیم و اجازه پوشیدن هر لباسی را نداریم. ضمن اینکه خانمها در چند سال اخیر تلاش زیادی کردند تا خودشان را باور کنند و خوشبختانه قدمهای محکمی هم در این زمینه برداشتند و به موفقیتهای چشمگیری رسیدند.»
به گفته وی، زن ورزشکار ایرانی سمبل یک زن با حجاب و با ایمان است که میتواند به همین شکل پیشرفت کند و به خود ببالد.
این موضوعات به معنای نفی حدود اسلامی و شرعی و رسیدن به رفتارهای سلیقهای نیست. در همین رابطه نیز مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان سازمان تربیتبدنی و رؤسای فدراسیونهای ورزشی میفرمایند: «محیط ورزش بانوان باید بهگونهای باشد که حدود اسلامی در آن دقیقاً رعایت شود. حدود اسلامی سلیقهای نیست و آنچه در کشور باید انجام شود تابع سیاستگذاریها و نظر فقهی رهبری است. در ورزش بانوان تبرج و خودنمایی زن ممنوع است زیرا اگر جامعه به محیطی برای خودنمایی زن تبدیل شود امور جدی جامعه نظیر خانواده، سلامت، عفاف و عصمت جوانان ضربه میخورد.»
همانگونه که از متن این سخنان نیز برمیآید تصمیمگیری در این رابطه تابع نظر فقهی رهبر جامعه اسلامی است نه نظرات شخصی و سلیقهای برخی افراد و نشریات.
رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از زنان نخبه در سال 86 میفرمایند: «در هیچ دورهای مانند امروز، زنان محقق، دانشمند، متفکر، ادیب، هنرمند و فعال در عرصههای مختلف سیاسی-اجتماعی در کشور وجود نداشته است و این واقعیت نشان میدهد که نگاه اسلامی به امر حجاب، برخلاف بیبند و باری نه تنها مانع رشد و تعالی زنان نیست بلکه رعایت حدود اسلامی و شرعی میتواند زمینهساز و شتابدهنده شکوفایی استعدادهای زنان باشد.»
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: